Mad og drikke

Rejser man til Spanien er mad og drikke oftest en af de store oplevelser, hvadenten man selv gA?r pA? markedet og kA?ber friske rA?varer ind eller man finder de autentiske spanske restauranter. Her er Costa Blanca kysten og indland et fantastisk omrA?de med et vA�ld af udbud af madvarer.

Fra havet fanges der hver dag frisk fisk og skaldyr, som sA�lges pA? fiskemarkederne tidligt om morgenen og senere i fiskeboderne pA? markeder. PA? restauranter er det typisk grillet fisk, sA?som dorada, der bliver serveret eller ogsA? caldero (fiskestuvning), som er en specialitet fra regionen.

PA? trods af meget fA? regnvandsdage om A?ret formA?r regionen at dyrke masser af forskellige frugt og grA?ntsager, der kan bl.a. nA�vnes:

  • Tomater (hA?stes det meste af A?ret, isA�r Sortfodstomater kan anbefales)
  • Brocoli (hA?stes om forA?ret)
  • GranatA�bler (hA?stes september – oktober)
  • Appelsiner, mandariner, clementiner (hA?stes november – februar)
  • Citroner (hA?stes hele A?ret)
  • Figner (hA?stes august)
  • Mandler (hA?stes september – oktober)
  • JordbA�r (hA?stes april – maj)
  • Oliven (hA?stes august – oktober)
  • Vindruer (hA?stes august – oktober)
  • Om forA?ret er det et fascinerende syn at kA?re rundt og se de mange mandeltrA�er fuld af hvide blomster. OmrA?dets top mandel er en af verdens bedste mandler: Marcona mandlen. Ligeledes er det om efterA?ret et fantastisk syn at se de mange appelsinlunde med trA�erne fulde af orange frugter.

    Spanierne bruger meget markedet som det sted, hvor de kA?ber friske rA?varer. I de stA?rre byer som Alicante og Murcia er der store markedshaller, som har A?bent mandag til lA?rdag fra kl 7.00 til 14.00 (i Santa Pola er der ogsA? en mindre fast markedshal med samme A?bningstider). Her finder man masser af fiskebutikker, slagtere, skinkespecialister, bagere, sliksA�lgere, frugt- og grA?ntboder. Mange med samme udvalg, men alligevel er det tydeligt at se, at hver spanier kender deres favoritbod. I de mindre byer er der udendA?rs marked en til to gange om ugen.

    Vil man spise ude, skal man huske, at spaniernes spisetider er vA�sentligt forskellige fra skandinavernes spisetider. Frokost spises gerne fra kl 14.00 til 16.00 og aftensmaden tidligst fra kl 20.00 til omkring midnat og mange steder har restauranternes kA?kken slet ikke A?bent fA?r henholdsvis kl 13.00 og kl. 19.30. Til gengA�ld har restauranterne oftest mange smA? kolde tapas retter, som kan fA?s hele dagen, sA? man kan fA? stillet den vA�rste sult.

    I den nordlige del af Costa Blanca og ved Valencia dyrkes der masser af ris, som ogsA? er hovedingrediensen i en omrA?dets hovedretter: paella! Den fA?s i masser af variationer og mange steder kan man hente paellaen og tage den med hjem.

    Der serveres selvfA?lgelig ogsA? mad fra resten af Spanien i restauranterne og der er ogsA? masser af restauranter med mad fra andre lande, i byerne er det isA�r fra det italienske kA?kken, mens udenfor byerne finder man gerne stA?rre steder med asiatisk mad.

    Til god spansk mad skal der ogsA? drikkevarer. Spanien er isA�r kendt for sin store vinproduktion og her er Alicante omrA?det blevet et stort vinomrA?de med masser af vingA?rde. Se separat sektion om vin. Derudover er sangria en yndet drik isA�r om sommeren. Spanien er ikke kendt som det store A?lland, men har faktisk et stort udvalg af spanske A?l, som stort set alle er forholdsvis lyse og letdrikkelige, men alligevel med stor variation. I Murcia brygges Estrella Levante. Vil man have ikke-alkoholiske drikke, sA? kommer man ikke uden om en granizado typsik med lemon smag. Granizado de leche merengada er en lidt mere speciel udgave, hvor det er med mA�lk.

    Spaniere gA?r generelt meget ud og drikker og spiser og pA? cafeerne er det muligt at fA? mange forskellige typer kaffe gerne med en kage til eller ogsA? en varm chokolade med churros til. Churros er en form for lange vafler, der dyppes i chokoladen. I Alicante omrA?det i Villajoyosa ligger producenten Valor, som laver chokolade af hA?j kvalitet og i flere byer har eget Valor chocolerA�a bl.a. pA? Explanaden i Alicante. Derudover er der i Villajoyosa et chokolade museum. For den sA?de tand er det ogsA? et must at smage turrA?n, som er omrA?dets specialitet. TurrA?n er en gammel specialitet, som oprindelig stammer fra maurerne, og der findes to typer med mange variationer, den ene er turrA?n blando, som har en blA?d peanut butter agtig konsistens og den anden er turrA?n duro, som har en tyk nougatagtig konsistens. TurrA?n produceres af Jijona y TurrA?n de Alicante i byen Jijona, hvor der med de mange mandeltrA�er pA? bjergsiderne er perfekte forhold for bierne, som producerer honningen, der er en vigtig ingrediens i turrA?n.

    Kilde: spanishfood.about.com

    « tilbage